Nødvendige laboratoriefaglige grunnkunnskaper
Per i dag deltar 60 % av studiesteder for sykepleie i Noklus, og noen få studiesteder innen paramedisin. Dette ønsker vi å gjøre noe med, og ønsker både studiesteder innen sykepleie og paramedisin velkommen som deltaker i Noklus. Vi kan tilby studiestedene oppdaterte laboratorieprosedyrer og e-læringskurs som dekker de grunnkunnskapene som er nødvendige før man går ut i arbeidslivet.
Viktige hjelpemidler
Laboratorieprosedyrene er et viktig verktøy for å sikre at alle ansatte ved arbeidsplassen utfører laboratoriearbeidet likt, og bruker laboratorieutstyret riktig. Det er en fordel at studentene gjør seg kjent med disse før de går ut i arbeidslivet. Bruk av laboratorieprosedyrene sikrer riktig utførelse av arbeidsoppgaver, bidrar til faglig oppdatering og øker pasientsikkerheten. Laboratorieprosedyrene dekker tema som prøvetaking, analyseprosedyrer for instrumenter, kvalitetsarbeid og klinisk bruk av de vanligste analysene m.m.
Noklus tilbyr flere ulike e-læringskurs, og du kan lese mer om tilbudet vårt i flyeren "E-læringskurs i laboratoriearbeid" - klikk her for fullversjon. Det er også et nytt e-læringskurs på trappene, som blant annet omhandler transport av prøver i hjemmetjenesten.

Mange studenter får laboratoriefaglig opplæring fra Noklus
De aller fleste studiestedene for bioingeniører, leger og helsesekretærer er deltakere i Noklus. Blant de studiestedene for sykepleie som deltar i Noklus, har vi sett stor aktivitet, og vi mottar mange positive tilbakemeldinger fra sykepleierstudentene. I løpet av 2024 gjennomførte sykepleierstudenter 2200 kurs. Sykepleiere ansatt i omsorgstjenestene utførte 8600 kurs. Så langt i år var hele 922 og 4412 av totalt 14 852 kurs utført av hhv. sykepleiestudenter og sykepleiere. Dette utgjør 1/3 av alle gjennomførte Noklus e-læringskurs frem til midten av juni, og er et klart uttrykk for at studentene og sykepleierne har behov for undervisning i laboratoriefag.
Tett og hyppig kontakt med pleie- og omsorgstjenesten
Hele 97 % av sykehjemmene og over 80 % av hjemmetjenesten er deltakere i Noklus. Derfor er Noklus sine laboratorierådgivere ofte i kontakt med pleie- og omsorgstjenesten når de er ute og holder kurs og gir veiledning, og de treffer mange sykepleierstudenter.
Ifølge Anne-Lise Ramsvig, seksjonsleder for Kurs og veiledning i Noklus, er det stor forskjell på om studenten kjenner til Noklus og har benyttet vårt læringsmateriell i studiet, eller om deres første møte med laboratorievirksomhet skjer ute i tjenestene.

Anne-Lise Ramsvig. Foto: Noklus.
Det er en stor fordel å ha grunnkunnskaper med seg ut i praksisperioden. Studenter som er bedre forberedt på arbeidsoppgaver de møter i praksisperioder, glir lettere inn i arbeidslivet. Dette fører til større mestring og arbeidsglede, som igjen reduserer sykefravær og utskiftning av personell.
Kunnskap om biokjemi og mikrobiologi - en del av forskriften
Deltakelse i Noklus bidrar også til å imøtekomme krav i forskrift om nasjonal retningslinje for sykepleierutdanning vedr. kunnskap om biokjemi og mikrobiologi, og medisinsk teknisk utstyr. Forskriften trådde i kraft 1. juli 2019 - "Forskrift om nasjonal retningslinje for sykepleierutdanning".
Ønsker du å benytte deg av tilbudet?
Du er velkommen til å ta kontakt med oss via e-post noklus@noklus.no