Aktuelt fra Noklus

Noklus deltar i spennende EU-prosjekt
26.februar 2024

Noklus deltar i et EU-prosjekt som har som formål å bidra til høyere beredskap ved fremtidige pandemier. Prosjektet er finansiert av Horizon Europe, og vi deltar i prosjektet sammen med flere andre europeiske og internasjonale bedrifter og organisasjoner.

Fag i fokus: En bærekraftig helsetjeneste
19.februar 2024

Det siste e-læringskurset til Noklus heter "Bærekraft på legekontoret". Bærekraft er et begrep som er veldig "in", men hva betyr det? Enkelt sagt er det å overlate verden i like god stand til neste generasjon som da vi mottok den. Hva innebærer dette for oss som drifter helsevesenet?

Siste fase i hjemmetjenesteprosjektet er i gang
14.februar 2024

Arbeidet med å rulle ut tilbudet om to års statsfinansiert deltakelse i Noklus til alle landets hjemmetjenesteenheter startet i 2015. Nå er det hjemmetjenester i tidligere Hordaland (unntatt Sunnhordland), og Akershus (Follo og Romerike) som får tilbud om kvalitetsforbedring av sin laboratorievirksomhet.

Årets vintermøte arrangeres i Bergen
5.februar 2024

6.-7. februar samles laboratorierådgivere, ansatte ved hovedkontoret og ledelsen i Noklus til årets vintermøte på hotell Scandic Ørnen i Bergen. Kolleger fra hele landet ser frem til to dager med faglige oppdateringer, erfaringsutveksling og sosialt samvær.

Månedens tema, februar: "Rett svar til rett pasient"
1.februar 2024

Hvordan sikrer dere at prøveresultatet registreres på rett pasient? 
Gode rutiner for overføring av prøvesvar til pasientens journal er viktig for å sikre den postanalytiske delen av en prøveprosess. Vi oppfordrer dere til å legge inn pasientopplysninger i analyseinstrumenter der det er mulig, for å sikre rett svar på rett pasient! 

Pris til Grethe Ueland og Norsk diabetesregister for voksne
31.januar 2024

Endokrinolog og medisinsk ansvarlig i Norsk diabetesregister for voksne, Grethe Ueland, ble nylig tildelt en pris i kategorien "åpen klasse" for sitt innlegg «Improvement in quality of care in type 1 diabetes». Det er Forskerskolen i klinisk medisin ved Universitetet i Bergen og Haukeland universitetssjukehus som står bak det årlige arrangementet som samler ph.d.-kandidater, post docs og andre forskere fra det lokale forskningsmiljøet.

Ny forskning diskuterer viktigheten av at kontrollmaterialer er pasientlike, samt presenterer en mer generell tilnærming for å evaluere denne egenskapen.
30.januar 2024

Leder i Noklus, Sverre Sandberg, og doktorgradsstudent og statistiker i Noklus, Pernille Kjeilen Fauskanger, har sammen med andre forskere bidratt til en artikkel publisert i det anerkjente tidsskriftet Clinical Chemistry. Artikkelen diskuterer viktigheten av å bruke kontrollmaterialer som respresenterer pasientprøver i ekstern kvalitetssikring.