Antigen-hurtigtester for covid-19

Kan vi stole på de nye antigen-hurtigstestene?

Publisert 15. oktober 2020 - oppdatert 15. oktober 2020

Det er nå mange som markedsfører nye antigen-hurtigtester for covid-19, men foreløpig vet vi lite om den analytiske kvaliteten. Firmaene evaluerer som regel testene sine under helt optimale betingelser som ikke alltid gjenspeiler bruk i det virkelige liv.

Skal kunne påvise aktuell infeksjon

I motsetning til antistoff-hurtigtestene, som skulle kunne påvise tidligere gjennomgått infeksjon, kan antigen-hurtigtester påvise aktuell infeksjon med SARS-CoV-2. Hurtigtestene gir svar etter cirka 15 minutter, og mange håper de kan bli et godt supplement til PCR i enkelte situasjoner. Myndighetene har også annonsert at de har kjøpt inn flere millioner slike hurtigtester til bruk i Norge.

Utprøving av to ulike antigen-tester

Noklus og SKUP skal i gang med utprøving av to ulike antigen-tester i nærmeste fremtid, og antageligvis kommer flere til etter hvert. Det er mer komplisert å evaluere antigen-tester enn antistoff-tester, og det vil derfor ta noe tid å ferdigstille evalueringene.

Noklus vil uansett ikke anbefale å kjøpe tester før det fins produsentuavhengig dokumentasjon av deres analytiske kvalitet. Enn så lenge vet vi lite om risiko for både falske positive og falske negative resultater. Hvis man bruker en upålitelig test, kan den potensielt være til mer skade enn nytte.

Sist oppdatert: 15.10.2020 13:38:56