Månedens tema, januar 2024

Månedens tema, januar: "Celleprøvetaking fra livmorhals"

Publisert 1. januar 2024 - oppdatert 1. januar 2024

Januar er Kreftforeningens #sjekkdeg-måned, og da passer det med en reprise av plakatene om celleprøvetaking fra livmorhals. Som ved all annen prøvetaking er det også her viktig med korrekt prøvetaking for å sikre god kvalitet på analyseresultatet. Prøvetakingsutstyret må benyttes korrekt, og prøven skal tas fra riktig område. 

HPV-screening har erstattet cytologi som primær screeningtest for livmorhalsprøver for kvinner over 25 år. HPV-prøven i seg selv er mindre følsom for feilkilder, men skal imidlertid tas på samme måte. Korrekt prøvetaking er fortsatt like viktig, da prøver som er positive for høyrisiko-HPV-typer går videre til cytologisk vurdering.

De to prepareringsmetodene for væskebasert cytologi som benyttes, er SurePath og ThinPrep. Prosedyrene for disse metodene er ulike, og derfor presenterer vi denne måneden en plakat for hver metode.

Laboratorieprosedyren "Cervix cytologi - væskebasert prøvetaking" på "Min side" ble oppdatert i 2023, og vedlagt den prosedyren finnes en detaljert veiledning for hvert av de to systemene. 

Logg inn på "Min side" for å finne prosedyren. 

I tillegg ble det laget to plakater, som kort beskriver hver av metodene. Disse ble presentert som Månedens tema 2023, men gjentas denne måneden.

Metode: Surepath
Utskriftvennlig versjon

Metode: Thinprep
Utskriftvennlig versjon

Sist oppdatert: 01.01.2024 12:24:09