FOB-kasuistikk

Stor oppslutning om kasuistikk for tester for okkult blod

Publisert 31. august 2021 - oppdatert 31. august 2021

I slutten av mai sendte Norsk forening for allmennmedisin ut en kasuistikk fra Noklus som omhandlet bruk av tester for okkult blod i avføring. Oppslutningen om denne var svært god, og Noklus har nå mottatt mange svar som skal danne grunnlag for en spesialistoppgave. 

Litt om kasuistikken

Allmennlegene fikk presentert fire korte sykehistorier med påfølgende spørsmål om egen bruk av testene, etterfulgt av oppdatert fagstoff om emnet. 

Hensikten med kasuistikken var å kartlegge faktisk bruk av testene per i dag, og hva som styrer valg av test.

Noklus mottok over 1000 svar fra legene, og dette danner et godt grunnlag for en planlagt oppgave i forbindelse med spesialistgodkjenning for bioingeniører.  

Noklus jobber videre med "Årets tema" 

Blod i avføring er "Årets tema" i Noklus, og vi fortsetter å fokusere på temaet i tiden fremover. Målet er å bidra til økt kunnskap om emnet og gi informasjon om riktig bruk av laboratorietester for undersøkelse av blod i avføring. 

Gruppen som arbeider med årets tema, er sammensatt av leger, laboratoriekonsulenter og en avdelingsingeniør, noe som gjør at de har ulike innfallsvinkler til temaet. Gruppen formidler kunnskap videre til resten av Noklus, slik at vi alle kan formidle kunnskapen videre til våre deltakere. Vi vil ha fokus på temaet i oppfølging av deltakere og på kurs, samt i skriftlig kommunikasjon, og på den måten formidle kunnskap om de ulike testene, deres indikasjoner og tolkning.   

I neste artikkel av "Fag i fokus", som publiseres 14. september, får dere lese mer om de ulike testene for blod i avføring.

Mer om temaet kan du lese i denne saken: Årets tema i Noklus: "Blod i avføring"

Sist oppdatert: 31.08.2021 21:29:42