HbA1c-kontrollen: Bruk samme instrument ved begge analyseringer

Hvordan analysere ekstern kontroll fra Noklus?

Publisert 21. november 2022 - oppdatert 21. november 2022

Det er klart for årets fjerde og siste utsendelse av kvalitetskontroll til HbA1c. Vi ber som vanlig våre deltakere om å analysere hver kontroll to ganger, og til dere med flere analyseinstrumenter, minner vi om at begge analyseringene må gjøres på samme instrument.

Hver kontroll analyseres to ganger

HbA1c-utsendelsen er en av de større utsendelsene, og sendes fra hovedkontoret i Bergen til 1576 deltakere som er påmeldt dette kontrollprogrammet.

Som for de fleste av kontrollene vi sender ut, ber vi også denne gangen om å analysere de tilsendte HbA1c-kontrollene to ganger, gjerne på to ulike dager. Vi vurderer både riktighet og presisjon. Presisjonsvurderingen gis på bakgrunn av differansen mellom de to analyseresultatene.

Bruk samme instrument ved begge analyseringer

Vi har oppdaget at noen av våre deltakere som har flere analyseinstrumenter for samme analyse, analyserer på ett instrument første gangen, og et annet instrument andre gangen. Da vil ikke presisjonsvurderingen bli korrekt, og vi vil derfor minne aktuelle deltakere på at ett og samme instrument må brukes ved begge analyseringene. Dette gjelder ikke bare for HbA1c, men også for andre analyser vi sender kontroller til.

Se videoen under for en liten oppdatering på hvordan de eksterne kontrollene fra Noklus skal analyseres. I denne videoen er glukoseutsendelsen vist som eksempel.

Sist oppdatert: 21.11.2022 13:44:10