Nytt eksternt kvalitetssikringsprogram for SARS-CoV-2 antigen hurtigtester

Kontrollprogram for SARS-CoV-2 antigen hurtigtest

Publisert 27. september 2021 - oppdatert 27. september 2021

I midten av august i år sendte Noklus ut den aller første utsendelse med kontrollmateriale for analysering av SARS-CoV-2 antigen ved hjelp av hurtigtester. Totalt 55 deltakere var påmeldt, og grensestasjoner utgjorde nesten halvparten av dem. Resultatene fra utsendelsen var generelt gode. 

Bakgrunn

SARS-CoV-2 antigen hurtigtester har vært og er et viktig hjelpemiddel i kampen mot smittespredning, spesielt ved grensestasjoner da svaret er klart på kort tid. For å sikre riktige analysesvar, bestemte Noklus å opprette et nytt eksternt kvalitetssikringsprogram for SARS-CoV-2 antigen hurtigtester. Helsedirektoratet anbefalte alle grensestasjoner som benyttet SARS-CoV-2 antigen hurtigtester å delta.

SARS-CoV-2 antigen kontrollprogram

Deltakerne fikk tilsendt en konvolutt med tre kontroller (svak positiv, positiv og negativ) som skulle representere tre nasopharyngeal prøver. To av kontrollene var tilsatt ulik konsentrasjon av SARS-CoV-2 antigen (protein, ikke smittefarlig), mens den tredje kontrollen var uten antigentilsetning (negativ kontroll). For alle kontrollene ble resultatene fra deltakerne sammenlignet med en fasit og gitt vurdering «God» dersom det samsvarte, og «Dårlig» dersom det ikke samsvarte med fasit.  

Generelt gode resultater

Resultatene fra utsendelsen var generelt gode. For den positive og den negative kontrollen samsvarte resultatene godt med fasit, og hhv 98 % og 100 % av deltakerne fikk vurdering «God». Hurtigtestene ga altså forventet resultat for disse kontrollnivåene. For den svak positive kontrollen fikk 87 % av deltakerne vurdering «God». Det er viktig å presisere at kontrollene ikke var reelle nasal og nasopharyngeal prøver fra mennesker, slik at resultatene ikke er umiddelbart overførbare. Antall falsk positive/negative svar vil kunne variere ut fra prøvemateriale. I tillegg vil selve prøvetakingen kunne spille en rolle for resultatet.

Ny utsendelse på nyåret

Noklus planlegger ny utsendelse av kontroller for SARS-CoV-2 antigen hurtigtest på nyåret.

 

Sist oppdatert: 27.09.2021 10:06:28