Fag i fokus: Sammenligning av prøvesvar – god nok kvalitetskontroll?
22.september 2022

Å sende inn prøver til samarbeidende laboratorium som en kontroll på at en måler korrekt, er en vanskelig øvelse. Det er heller ikke anbefalt metode for kvalitetssikring. I denne artikkelen ser vi nærmere på utfordringer ved sammenligning av prøvesvar.

Verdalsøra legesenter - deltaker nummer 1
14.september 2022

I forbindelse med vårt 30-årsjubileum tok laboratoriekonsulent Randi Rekkebo en prat med Noklus-deltakeren som fikk tildelt deltakernummer 1 i 1992. Helsesekretærene ved legesenteret var ikke med på "Noklus-reisen" fra starten av, men de deler gjerne sine erfaringer som deltaker i Noklus. 

Årets landskonferanse er en jubileumskonferanse!
13.september 2022

Noklus ble etablert 1. september 1992, og hundre ansatte samles i disse dager for å markere 30-årsjubilanten. Årets landskonferanse byr naturlig nok på et tilbakeblikk på laboratoriefaget og dets utvikling de siste 30 årene, men det blir også rom for dagsaktuelle tema og ikke minst refleksjoner over fremtidige satsinger.

Riktig svar er viktig - det fikk stortingets sosialkomité erfare
12.september 2022

I starten av 90-tallet ble det jobbet iherdig for å få på plass en kvalitetssikringsordning. Det hjalp godt på politikernes forståelse da stortingets sosialkomité fikk målt kolesterol på vei inn til et julebord. Det pasientnære utstyret viste 10,8 mmol/L for en av deltakerne, noe som ble korrigert til 6,8 mmol/L på sykehuset noen dager senere.