Månedens tema, september 2021

Månedens tema, september: "Selv om vi er gamle kjente"

Publisert 1. september 2021 - oppdatert 19. januar 2023

Med plakatene "Månedens tema" ønsker Noklus å sette fokus på ett viktig laboratorierelatert tema hver måned. Denne måneden har vi funnet en plakat fra arkivet vårt, men dette temaet kan ikke gjentas for ofte. Plakaten handler om pasientidentifikasjon, som er en viktig del av prøveprosessen.

Tar du prøve av rett person? 

For at et prøvesvar skal bli så korrekt som mulig, er det avgjørende at prøven er tatt fra rett person og at rekvisisjon/prøvetakingsetiketter inneholder opplysninger om rett person. 

En enkel måte å sikre seg dette, er å ha rutine for alltid å spørre den du skal ta prøve av om navn og fødselsnummer, og sjekke dette mot opplysninger på rekvisisjon/prøvetakingsetiketter. 

Månedens plakat egner seg på veggen ved prøvetakingsstolen

Vi har sett at det er mange legekontor som har hengt denne plakaten opp ved prøvetakingsstolen sin, både som en påminning til seg selv og som en forklaring til pasientene. For hvorfor spør vi dem egentlig alltid om personopplysningene, selv om vi kanskje kjenner pasientene våre? Jo, det er fordi vi er profesjonelle og vil sikre at prøve blir tatt av rett person! 

Om du jobber på et legekontor og ikke har hengt opp plakaten ennå, klikk her for å åpne plakaten i utskriftvennlig versjon.
 

Sist oppdatert: 19.01.2023 14:29:13