Egenkontrollkurs: "Jeg har tatt hverdagen tilbake"

Egenkontrollkurs: "Jeg har tatt hverdagen tilbake"

Linda Ophaug, 7. juli 2021 - oppdatert, 7. juli 2021

Det sier Harry Monsen, en av våre deltakere på vårens kurs i egenkontroll av warfarin/marevanbehandling. På kurset, arrangert av Noklus Bodø for pasienter fra Nordland, fikk deltakerne opplæring i å måle sin INR-verdi, og lærte å endre sin dosering på en trygg måte. "Det har gitt meg en større forståelse for sykdommen", sier Monsen.

"Jeg er blitt tryggere"

Harry Monsen har brukt Marevan siden han fikk ny hjerteklaff for snart to år siden. I tiden etter operasjonen følte han seg i trygge hender, og hadde god oppfølging av fastlegen sin. Men i løpet av kurset han nylig har gjennomført, har han fått en bedre forståelse for sykdommen, hvordan han reagerer på hva han spiser, og hvordan han legger opp hverdagen sin. "Jeg er blitt mye tryggere, og er blitt bedre kjent med meg selv på alle mulige måter. Det er kanskje det jeg syns har vært det viktigste med kurset, at jeg har lært meg hvordan Marevan virker på min kropp."

Opplæringsprogrammet

Noklus tilbyr kurs i egenkontroll av warfarin/marevanbehandling hvor deltakerne får opplæring i både å måle sin INR-verdi og i å endre sin dosering på en trygg måte. Det er tre kursdager fordelt på cirka 21 uker, med jevnlig oppfølging av kursleder og lege underveis i kursperioden. Vi ser at det er store individuelle forskjeller i hva som innvirker på den enkeltes INR-verdi, og i løpet av kurset får kursdeltakerne mer kunnskap om hva som innvirker på en selv. Denne kunnskapen fører til mer stabil INR-verdi og en større trygghet, kunnskap og frihet i hverdagen for den enkelte. Her finner du mer informasjon om tilbudet vårt, kontaktinformasjon og en oversikt over hvilke helseforetak Noklus har avtale med

"Jeg ble overrasket over at vi fikk med oss måleapparat første dagen"


"Da jeg begynte på kurset, følte jeg at dette var noe jeg hadde lyst til", sier Harry Monsen (bildet). "Jeg var litt spent på hva som lå i kurset, og ble kanskje litt overrasket over at vi fikk med oss måleapparatet allerede første dagen og kunne begynne å bruke det. At vi får utstyret og hjelpemidlene som vi trenger, er jo nesten som en julegave eller bursdagsgave. Jeg følte at jeg nå var i ferd med å ta kontroll over min egen hverdag igjen på en god måte. Kurset har vært veldig lærerikt og kurslederne har vært veldig dyktige. Jeg har hatt god kontakt med en veldig trivelig lege gjennom kurset, og det har bidratt til at jeg har følt meg trygg hele tiden".

 

Foto: Marit Sølsnes, Noklus Bodø.

Foto: Marit Sølsnes, Noklus Bodø.

Å drive egenkontroll blir også på en måte "egenjustis"

"Gjennom kurset har jeg lært hvordan kroppen reagerer på ulike måter. Jeg er blitt bevisst på hvordan mine aktiviteter og hva jeg spiser og drikker, innvirker på min INR-verdi. Når jeg nå måler INR en gang i uken, ser jeg at variasjonene er der. Nå kan jeg raskere korrigere hvis INR blir for høy eller lav, og det er en styrke for meg. I løpet av kurset måtte jeg korrigere doseringen, fordi min INR var for høy. Da måtte jeg redusere dosen min i henhold til tabellen jeg fikk med doseringsanbefalinger. Jeg så at INR-en min raskt kom innenfor anbefalt område igjen, og det ga meg trygghet", sier Monsen. Han ønsker også å trekke frem verdien av å treffe andre som er i samme eller liknende situasjon. "Vi utvekslet erfaringer og ble som en liten familie av folk som forstår- og kan lære av hverandre. Det sosiale var veldig nyttig. Vi fikk også møte en brukerrepresentant som hadde drevet med egenkontroll i mange år, og her fikk vi mange nyttige tips", sier Monsen, og legger til at han syns at kurstilbudet har vært helt suverent.

Sist oppdatert: 07.07.2021 09.47.06