Kontroll av SARS-CoV-2 antigen hurtigtesting

Nytt kontrollprogram: SARS-CoV-2 antigen hurtigtester

Publisert 16. august 2021 - oppdatert 16. august 2021

Noklus tilbyr nå gratis deltakelse i et helt nytt kontrollprogram - kontroll av SARS-CoV-2 antigen hurtigtester. Programmet er fortrinnsvis rettet mot grenseoverganger i Norge, og første utsendelse av kontrollmateriale er i dag. Helsedirektoratet anbefaler alle grensestasjoner å delta i kontrollprogrammet - for å sikre riktige analysesvar. 

Bidrar til å sikre god analysekvalitet og riktige resultater

Det er en viktig jobb å teste personer for SARS-CoV-2, og på enkelte områder er antigen hurtigtester et viktig verktøy for å identifisere smittede personer raskt. Da må vi kunne stole på resultatene disse testene gir. Hensikten med å delta i et kontrollprogram for hurtigtester er å avdekke brukerfeil eller feil ved utstyret. Dette bidrar til å sikre god analysekvalitet og riktige resultater. I tillegg får både myndigheter og deltakere en kontinuerlig sammenligning av ulike typer tester i markedet.

Hva innebærer det å delta?

De som er påmeldt dette kontrollprogrammet, mottar en av de nærmeste dagene kontrollprøver i posten. Disse analyseres på egen hurtigtest. Svarene rapporteres tilbake til Noklus, der alle resultater bearbeides. Deltakere i kontrollprogrammet får deretter en tilbakemelding i form av en rapport. Rapporten beskriver hvordan egne resultater var sammenlignet med andres resultater (anonymisert). Deltakerne kan få hjelp og oppføging av en Noklus’ laboratoriekonsulent til å avdekke og følge opp ev. problemer med egen analyse/eget utstyr eller brukerfeil.

Sist oppdatert: 16.08.2021 12:35:55