Månedens tema, september 2020

Månedens tema, september: "For Hb-måling er ikke det enkle det beste!"

Publisert 1. september 2020 - oppdatert 1. oktober 2020

I september setter vi fokus på prøvetaking ved hemoglobin-måling. Hvorfor er venøs prøve bedre enn kapillær prøve ved måling av Hb? Hva må vi være ekstra oppmerksomme på dersom vi må ta kapillær prøve? 

Venøs prøve til Hb-måling bør være førstevalget

Ved måling av hemoglobin er venøs prøve anbefalt framfor kapillær prøve, da veneblod vil gi mindre usikkerhet i prøveresultatet enn kapillært blod. Kapillær prøvetaking er forbundet med flere feilkilder, blant annet kan tilblanding av vevsvæske i prøven gi for lave resultater. I tillegg kan mengde hemoglobin variere fra dråpe til dråpe. 

Hvordan få en "god nok" kapillær prøve? 

Dersom Hb må måles kapillært, er det viktig å minimere aktuelle feilkilder. Dette krever en god blødning, noe som forutsetter at vi har et godt stikkeredskap og at fingeren vi stikker i er god og varm. To til tre gode dråper blod skal tørkes vekk før første kyvette fylles. Ved kapillær prøve til Hb skal det alltid fylles to kyvetter, og gjennomsnittsverdien av de to målingene benyttes som resultat. Dersom det er for stor forskjell mellom de parallelle målingene, må det tas ny prøve. Dette finner du informasjon om i laboratorieprosedyren for din metode.                         

 

Så da er kanskje ikke det enkle det beste? Eller kanskje det enkle ikke er så enkelt likevel?

Sett fokus på Hb-målingen! Skriv ut Månedens tema plakat og gjør den til "månedens snakkis"! 

Klikk her for å skrive ut plakaten

Sist oppdatert: 01.10.2020 08:29:15