Laboratorieprosedyregruppen i Noklus
Noklus har en egen arbeidsgruppe som har ansvaret for å utarbeide prosedyrer knyttet til laboratorievirksomheten hos deltakerne våre, samt sørge for at disse oppdateres ved behov.
Laboratorieprosedyregruppen (LP-gruppen) i Noklus består av seks laboratorierådgivere; en fra hver helseregion i tillegg til leder. Se bilde.
Gruppen samarbeider også tett med enhet for systemforvaltning og -utvikling i Noklus. Fortrinnsvis går dialogen via seksjonsleder Joachim Tyse, som er både bioingeniør og IT-utdannet.
"Ulike fagområder har hvert sitt «språk», så det er greit å forholde seg til en som skjønner begge språkene", forteller Anne, som er leder i gruppen.
LP-gruppen gjør en viktig jobb for å sikre at prosedyrene er oppdaterte. Prosedyrene er også faglig styrende for Noklus og hjelper oss å gi lik veiledning og råd til alle våre deltakere i primærhelsetjenesten.
Totalt har gruppen ansvaret for ca. 300 prosedyrer og skjema/sjekklister.
LP-gruppen, bak fra venstre: Kari-Anne M. Strømmen (Førde), Marianne F. Kletteng (Bodø), Eva Hanne Vinje (Skien), Tina Divaris (Oslo), Anne M. Skaar (Arendal) og Sissel Helen Bakken (Trondheim).
Utarbeidelse av prosedyrer - fra start til mål
Når skrives det nye prosedyrer?
En analyseprosedyre påbegynnes når Noklus har registrert at der er ti brukere med et instrument/metode. Unntak er større instrumenter innen hematologi, klinisk kjemi og blodgass, som har gode prosedyrer fra leverandør, samt instrumenter som er ment for egenmåling.
Andre laboratorieprosedyrer skrives etter innspill, behov og faglige vurderinger.
Et samarbeid mellom alle laboratorierådgivere
Når en ny prosedyre skal utarbeides, får gruppen gjerne hjelp fra laboratorierådgivere rundt om i landet. Det lages et første utkast av prosedyren basert på opplysninger fra brukerhåndbøker, pakningsvedlegg og informasjon fra aktuelle firma. Deretter overtar et av LP-gruppemedlemmene videre ansvar for høringsrunder og etter hvert ferdigstillelse og publisering av prosedyren.
Når vi skriver analyseprosedyre for et nytt instrument, vurderer vi også om vi må låne et instrument for å få testet prosedyren i praksis. (Tina Divaris)
Høringsrunder
Nye prosedyrer sendes på høring til LP-gruppen og ev. til laboratorierådgivere i egen region, importør/leverandør og til Noklus hovedkontor. Ved behov kan prosedyrene også sendes på høring til legespesialister i egen region.
Høringsfrist er ofte to uker. Høringsrunden er omfattende og tidkrevende, men vi ønsker at flest mulig skal ha mulighet til å komme med innspill og kommentarer før prosedyren publiseres på «Min side». (Kari-Anne M. Strømmen)
Publisering på "Min side"
Normalt tar det fra flere uker til flere måneder fra en prosedyre påbegynnes til den blir publisert. Ved publisering av nye prosedyrer og ved større endringer av en prosedyre, gis det et varsel om dette på deltakerens «Min side».
Møtevirksomhet i gruppen
Siden vi bor svært spredt har vi de fleste av møtene på Teams, som regel to-timers møter en gang i måneden. I tillegg har vi fysiske møter i forbindelse med Noklus sine to årlige møter; vintermøte og landskonferanse. Da har vi møte dagen før selve konferansen. (Marianne F. Kletteng)
Arbeidet med prosedyrene krever fullt fokus.
I tillegg har gruppen ofte et fysisk møte i Oslo litt sent på våren. Å ha møtet et sentralt sted på den årstiden er best med tanke på reising, både tidsmessig og av hensyn til været.
Vi har tidligere hatt møte i desember hvor bare deler av gruppen har kommet frem pga. dårlig vær. Det er mange hensyn å ta når vi bor på ulike kanter av dette langstrakte landet vårt. (Sissel Helen Bakken)
En faglig spennende oppgave
Til slutt har vi spurt gruppen hvorfor det er så kjekt å jobbe akkurat i denne arbeidsgruppen.
For det første er de enige om at arbeidet i gruppen er spennende faglig sett. I tillegg trekker de fram det positive med å bli bedre kjent med organiseringen av Noklus, og bli bedre kjent med kolleger fra hele landet.
Vi i gruppen får god kjennskap og oversikt over instrumenter som finnes på det norske markedet, og vi lærer hvor vi skal innhente faglig kunnskap. Vi må også følge med på om det dukker opp nye analyseinstrumenter på markedet, og om nasjonale faglige anbefalinger endres. Da må vi kanskje endre eller skrive en ny prosedyre. (Eva Hanne Vinje)
LP-gruppen er den eldste av gruppene vi har i Noklus. Den ble opprettet allerede i 1994. Det slår meg nå at vi hadde 30-årsjubileum i fjor! Det må vi kanskje markere på et eller annet vis. (Anne M. Skaar)
Vi takker for praten med medlemmene i LP-gruppen, og vi takker for den gode innsatsen de gjør for å holde prosedyrene oppdaterte.
Prosedyrene er en god støtte for både oss som jobber i Noklus, og ikke minst for alle de ansatte blant deltakerne våre.