I dag er en merkedag for Noklus - den nye pipetteringsmaskinen Pippito tas i bruk!

Den nye pipetteringsmaskinen Pippito har deltatt på sin første utsendelse

Publisert 20. mars 2023 - oppdatert 22. mars 2023

Pippito har deltatt på sin aller første kontrollutsendelse, nemlig CRP, glukose og hemoglobin, som ble sendt fra Bergen 20. mars til til cirka 3500 påmeldte deltakere. Pippito pipetterte, skrudde på korker og produserte etiketter. Stemningen blant de de ansatte ved hovedkontoret var spent. Det har vært en lang prosess å få Pippito på plass.

Produksjonsleder for kontrollmateriale i Noklus, Gro Gidske, har ledet arbeidet med nyanskaffelsen, og er glad for at den nye pipetteringsmaskinen er på plass i Bergen, og i gang med sin aller første utsendelse noensinne.

Den gamle pipetteringsmaskinen var over ti år gammel, og begynte å bli slitt da vi startet prosessen med å skaffe ny maskin. Vi skulle flytte inn i nye og større lokaler, og hadde plass til en maskin med flere funksjoner. Vi la ut anbud om ny maskin midt i covid-19-pandemien, og veldig mange andre aktører, blant annet vaksineprodusenter, var også på jakt etter en maskin som kunne fylle, korke og merke rør. Innkjøpsprosessen tok derfor veldig lang tid, og vi brukte nesten 2,5 år fra anbudsbrev ble sendt ut, til maskinen var ferdig levert.

Signert kontrakt og dermed var byggeprosessen i gang

Etter at avtalen var på plass med en velrennomert fabrikk i Spania, kunne Gro og de andre i teamet bak innkjøpsprosessen senke skuldrene noe og konsentrere seg om andre oppgaver. Men det var tett kontakt med fabrikken i hele byggeprosessen med ukentlige teamsmøter. I høst kom endelig meldingen om at Pippito var klar for inspeksjon og testing, og da var det bare å pakke reisekofferten og sette kursen sydover.

Våre utsendte dro av gårde til Barcelona-fabrikken

Sett utenfra virker det jo gøy å skulle reise på jobbreise til selveste Barcelona, og det var nok en spent trio som dro av gårde i november i fjor. Det var avdelingsingeniør Wenche Sletbakk Vie, assisterende seksjonsleder Berit Oddny Riksheim og produksjonsleder for kontrollmateriale, Gro Gidske, som fikk oppdraget med å dra til Spania for å ta den nye pipetteringsmaskinen i nærmere øyensyn.

Spennende tester veide opp for lange arbeidsdager på fabrikken

Det ble tøffe og lange arbeidshverdager på fabrikken, og lite fritid til overs. Pipetteringsmaskinen sto i støyende omgivelser på et betonggulv blant mange andre tilsvarende maskiner, men trioen var altfor oppslukt av testingen til at de lot seg merke særlig av det.

Én signatur per godkjente test

Det ble gjennomført mange tester for å sjekke at den nye maskinen gjorde alle prosessene som var bestilt, og at mekanismene fungerte som de skulle. Og for hver hovedtest som ble godkjent, måtte Gro frem med pennen og signere godkjenningspapirene.

Jeg må jo si at vi følte på ansvaret når vi skulle gjennomføre testene, og signere på at de var godkjente. Men det var jo spennende også. Vi sjekket at maskinen var i tråd med tegningene, funksjonene og den kvaliteten som var avtalt. Og så måtte vi sjekke at maskinen fungerte som den skulle, og fylte riktig volum kontrollmateriale i hvert rør. Siden den nye pipetteringsmaskinen kan fylle kontrollmateriale på tre ulike typer plastrør, avhengig av hvilken kontrollutsendelse de skal brukes til, måtte vi jo selvsagt teste alle de tre formatene.

Etter at tester var gjennomført, og godkjenningspapirer signert, var det bare å vende nesen hjemover og vente på den nye maskinen. Nå skulle pipetteringsmaskinen legge ut på den lange reisen helt fra Barcelona til Noklus sitt hovedkontor i Bergen.

Pippito endelig i hus ved Noklus hovedkontor i Bergen

Forventningene sto i taket da traileren med pipetteringsmaskinen svingte inn på plassen foran hovedkontoret en gråværsdag i februar. Det var spennende å ta imot den nye maskinen og sørge for at den kom trygt på plass. Kanskje spesielt spennende for trioen som var i Spania (bilde nr. 2 under).

Å forflytte maskinen fra lastebil og inn i lokalene var ganske nervepirrende, men vi fikk god hjelp av personell ved sentrallager som er gode på å håndtere jekketraller og store laster. Det har tatt nesten ett år å bygge maskinen, så vi måtte absolutt unngå å skade den.

Representanter fra Barcelona-fabrikken til Bergen

Ikke lenge etter at maskinen var ankommet Bergen, kom representanter fra fabrikken i Spania for å sette maskinen sammen. Alberto og Victor (bilde nr. 3) jobbet møysommelig med å sette alle delene var på plass, og så snart det var gjort, ble det nye runder med testing. Når alt fungerte som det skulle, ble det opplæring for avdelingsingeniører ved seksjon for ekstern kvalitetssikring.

På bilde nr. 4 ser vi fra venstre: Silje Ekehaug, Joakim Hekland, Berit Oddny Riksheim, Gro Gidske, Wenche Sletbakk Vie, Maria Kim Doan Nguyen, alle Noklus. Til slutt Alberto, Vicenc og Irene fra fabrikken i Spania.

Og i dag skjer det altså - snoren er klippet og Pippito har begynt sin arbeidskarriere i Noklus.

Det er utrolig kjekt å være kommet så langt i denne prosessen. Vi gleder oss til å bruke Pippito fremover, og er spent på hva pipetteringsmaskinen vil ha å si når vi jobber med kontrollutsendelsene våre. Det blir jo fortsatt en god del manuelt arbeid for oss, men vi er veldig fornøyde med at vi nå kan sende ut dråpeflasker ved enkelte utsendelser, og at det blir lettere å trykke god og tydeligere informasjon på etikettene. Vi gleder oss til fortsettelsen.
Sist oppdatert: 22.03.2023 10:13:03