Ferievikarer forbereder seg med e-læringskurs

Ferievikarer forbereder seg med Noklus e-læringskurs

Publisert 2. mai 2024 - oppdatert 2. mai 2024

Sykepleier og laboratorieansvarlig Ingvild Haukås (t.v.) og sykepleier Anne Kristine Dyrland. Foto: Britt Anlaug Grimstvedt.

Når Kviteseid legekontor søker etter ferievikarer, står det i utlysningsteksten at Noklus e-læringskurs må være tatt før oppstart. Laboratorieansvarlig Ingvild Haukås sier det kan være overveldende nok for ferievikarene å bli kjent med rutiner, datasystemer og det som ellers møter dem i en travel arbeidshverdag. "Derfor er det bra hvis de har gjort unna både Noklus e-læringskurs og lest aktuelle analyseprosedyrer før de tar fatt på jobben."

Gode opplæringsrutiner gir mer flyt i arbeidshverdagen

Ferievikarsesongen står for døren, og vi var litt nysgjerrige på om deltakerne våre gjorde bruk av verktøyene Noklus tilbyr i opplæringen av sine ferievikarer. Overraskelsen og gleden var stor da vi kom over stillingsannonsen der Noklus e-læringskurs ble nevnt. Vi lot oss ikke be to ganger, og tok kontakt med Kviteseid legekontor. Vi fikk en hyggelig prat med laboratorieansvarlig Ingvild Haukås, som mer enn gjerne delte hvilke opplæringsrutiner de har på legekontoret, og hva de bruker av Noklus sine hjelpemidler.

Ingvild Haukås. Foto: Anne Kristine Dyrland.

Ingvild Haukås. Foto: Anne Kristine Dyrland.

Kviteseid ligger i hjertet av vakre Telemark, med ca. 2500 innbyggere. Kviteseid legekontor er et lite legekontor i distriktet, med tre leger, tre sykepleiere og én helsesekretær. De har vært deltaker i Noklus siden 2010. Sommervikarene deres skal hovedsakelig jobbe på laboratoriet, med blodprøvetaking, urin- og avføringsprøver samt analysere interne kvalitetskontroller. I tillegg skal de ta seg av skadestue med andre type undersøkelser, småskader og sårstell.

Når nytt hjelpepersonell starter, ønsker vi at de har tatt e-læringskurs på forhånd eller fortløpende i oppstarten. Da går de gjennom de e-læringskursene som er mest aktuelle for oss, som er hemoglobin, CRP, glukosemåling, urinprøver ved urinveisinfeksjon, kapillær- og venøs blodprøvetaking samt kvalitetsarbeid. I tillegg leser de gjennom analyseprosedyrene for hvert enkelt analyseapparat vi bruker. Det er stort sett satt av kun tre dager til opplæring. Derfor er det fint å ha gjennomgått dette på forhånd. Det er òg for å kvalitetssikre at prøvene blir tatt, analysert og behandlet korrekt. Selvfølgelig under veiledning de første gangene.

Tar også i bruk både opplæringsplan, pasientveiledninger og sjekklister

Ved legekontoret tar de utgangspunkt i Noklus opplæringsplan som de gjennomgår sammen med den nyansatte/ferievikaren. Dernest tar sistnevnte selv ansvaret for å gjennomgå og hake av for de ulike punktene i opplæringsplanen. Ingvild forteller at de har tenkt å forsøke digital opplæringsplan nå i sommer. 

I tillegg til opplæringsplanen syns vi pasientveiledningene er svært nyttige, spesielt når det kommer flyktninger fra bl.a. Ukraina - der språkbarrieren kan være stor. Sjekklisten for avvikende resultater er også til god hjelp dersom vi får uventede/avvikende svar på internkontrollene.

Hvordan sørger dere for at de ansatte ved legekontoret får påfyll av kunnskap og vedlikeholder sin kompetanse i laboratoriearbeidet?

Vi har selv et ansvar for å holde oss oppdatert innen laboratoriearbeid. Planen er at vi bl.a. skal ta e-læringskursene hvert tredje år, men vi ser at dette fort kan skli ut. Det burde kanskje vært en automatisk påminnelse fra Noklus her? Noklus Nytt er for øvrig svært nyttig for å kunne videreformidle ny informasjon til medarbeidere og ev. leger, samt Noklus-kurs som har blitt arrangert en gang i året av Noklus Skien.

Ingvild og de andre ved legekontoret gleder seg til sommeren. Hun forteller at det er fint å sitte nede ved bryggen og vente på kanalbåtene, da Kviteseidvannet er tilknyttet Telemarkskanalen.  

Og så er det ekstra deilig å sitte ute på verandaen på legekontoret og spise lunsj om sommeren. Og innimellom unner vi oss litt is, spesielt på fredagene.

Vi ønsker alle ved Kviteseid legesenter og legekontor en riktig god sommer! Og til ferievikarene: Lykke til!

Ingvild sammen med helsesekretær Britt Anlaug Grimstvedt. Foto: Anne Kristine Dyrland.

Ingvild sammen med helsesekretær Britt Anlaug Grimstvedt. Foto: Anne Kristine Dyrland.

Sist oppdatert: 02.05.2024 09:35:22